BİR ROBOT, BİR İNSANI İNCİTEMEZ VEYA BİR İNSANIN ZARAR GÖRMESİNE İZİN VERMEZ
BİR ROBOT, EMİRLERİN ÖNCEKİ YASA İLE ÇELİŞTİĞİ DURUMLAR HARİCİNDE, İNSANLARIN VERDİĞİ EMİRLERE UYMAK ZORUNDADIR
BİR ROBOT, ÖNCEKİ İKİ YASAYLA ÇELİŞMEDİĞİ SÜRECE, KENDİ VARLIĞINI KORUMALIDIR
NE OLUYOR?
Yapay Zeka'nın olası etkileri
YAPAY ZEKA VE ETİK
“Amacımıza ulaşmak için, sürecine etkili bir şekilde müdahale edemediğimiz mekanik bir temsil kullanırsak, makineye koyduğumuz amacın gerçekten arzuladığımız amaç olduğundan emin olmalıyız.”
Norbert Wiener, 1960
BİLİNEN SORUNLAR
Yapay Zeka'nın olası sorunları
İŞSİZLİK
İşlerimizi kaybettiğimizde ne olacak?
EŞİTSİZLİK
Makineler tarafından yaratılan zenginliği nasıl dağıtıyoruz?
İNSANLIK
Makineler insan davranışını ve etkileşimini nasıl etkiliyor?
YAPAY APTALLIK
Hatalara karşı nasıl bir savunma geliştirebiliriz?
IRKÇI ROBOTLAR
Yapay Zeka önyargılarını nasıl ortadan kaldırabiliriz?
GÜVENLİK
Yapay Zeka’yı düşmanlarından nasıl koruyacağız?
KÖTÜ CİNLER
İstenmeyen sonuçlardan nasıl korunacağız?
TEKİLLİK
Kompleks bir akıllı sistemi nasıl kontrol altında tutuyoruz?
ROBOT HAKLARI
Yapay Zeka’ya insancıl tanımları nasıl yaparız?
"Etik, insanlarla nasıl ilişkili olduğumuz, dünyayla nasıl bağlantı kurduğumuz, bir insan yaşantısının ne olduğunu ya da hayat hedeflerimizin ne olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Yapay Zeka tüm bu soruları arttırıyor. YZ etiği hakkında genel olarak bir şey söylemek neredeyse imkansız, çünkü pek çok uygulama alanı var. Ancak şu önemli; YZ bir insanla değiştirildiğinde ne olacağı etik konusundaki anlayışımızın kalbine gidiyor."
Paula Boddington, Oxford Bilgisayar Bilimleri Departmanı, Felsefe
MESELA NE OLMUŞ....
YAPAY ZEKA VE ETİK
KARA KUTU SORUNU
Şu anda makine öğrenme sistemleri o kadar hızlı çalışıyor ki, hiç kimse nasıl karar verdiklerini bilmiyor; onları geliştiren insanlar bile. Dahası, bu sistemler çevrelerinden öğrenip davranışlarını güncelledikleri için, araştırmacıların karar verme sürecini kontrol etmesini ve anlamalarını zorlaştırıyor. Şeffaflığın eksikliği - 'kara kutu' sorunu - etik kuralları oluşturup uygulamayı zorlaştırabilir.
ÇÖZÜM: Açıklık / Şeffaflık (Nick Bostrom Openness) Etik, şeffaflık gerektirir. Aksi halde sınırlar aşıldığında kimse bunun farkında olmayabilir. SORU: Nasıl daha açık ve şeffaf tasarımlar geliştirebiliriz?
İŞSİZLİK vs.NİTELİKLİ İŞ
Emeğin hiyerarşisi otomasyon ile ilgilidir. Bu yüzden işleri otomatik hale getirme yolları icat ettik ve insanlara daha karmaşık roller üstlenmek için bir alan oluşturmak gerekiyor. Endüstri öncesi dünyaya egemen olan fiziki işten, küreselleşmiş toplumumuzdaki stratejik ve idari çalışmayı karakterize eden bilişsel işgücüne geçiyoruz.
ÇÖZÜM: Universal Basic Income Etik, yaşamsal hakların eşit paylaşım ekonomisine dayanır. Ancak böylelikle emeğin dağılımı eşitlik ilkesini taşıyabilir ve otomasyonu entegre edebilir. SORU: Yeni nitelikli işlerin eğitimleri için platformları nasıl yaygınlaştırabiliriz?
EŞİTSİZLİK vs.AÇIK KAYNAK
Ekonomik sistemimiz bir saatlik ücretle değerlendirilen ve ekonomiye katkıda bulunan tazminatlar üzerine kurulu. Ürünler ve hizmetler söz konusu olduğunda şirketlerin çoğu saatlik çalışmaya bağlı. Ancak yapay zeka kullanarak bir şirket insan işgücüne güvenmeyi büyük ölçüde azaltabilir ve bu gelirlerin daha az kişiye gideceği anlamına gelir. Sonuç olarak, Yapay Zeka yatırımı yapan şirketler verimliliği arttırıp tüm geliri elde etmeye başlayacaklar. Bu durumda gelir eşitsizliği için açık kaynak nasıl bir yer edinecek? Blockchain bu alanda kendini yeniden oluşturabilir mi?
ÇÖZÜM: OPENAI / Açık Kaynak Etik, aynı hakka sahip olabilme ve eşitlik ilkesini gerektirir. Dolayısıyla açık kaynak Yapay Zeka teknolojilerinin eşitliği için kaçınılmazdır. SORU: Açık kaynaklı platformları çoğaltmanın yollarını nasıl buluruz?
İNSANLIK vs.BİREYSELLİK
Akıllı botlar insan sohbetini ve ilişkileri modellemede her geçen gün daha iyi hale geliyor. 2015 yılında ilk kez Eugene Goostman adlı bir bot Turing Challenge'ı kazandı. Bu meydan okuma sırasında insanlar, bilinmeyen bir varlıkla sohbet etmek için yazışmaya başladı. Ardından onlardan bir insan veya bir makine ile sohbet edip etmediklerini tahmin etmeleri istendi. Eugene Goostman adlı bot, ilk kez insan deneklerin yarısından fazlasının bir insanla konuştuğunu zannetmesini sağladı. Yani onları aldattı. Turing Testi hala yapay zeka için oldukça zorlu. Ama Machine Learning sayesinde bu engelin kısa sürede aşılması bekleniyor.
Çoğumuzun farkında olmamasına rağmen, makinelerin insan beynindeki ödül merkezlerini nasıl tetikleyebileceğine şahit olduk. Bunun için tıklama oranlarına ve video oyunlarına bakmanız yeterli. Başlıklar çoğunlukla dikkatimizi çekmek için algoritma optimizasyonunun temel bir biçimi olan A / B testiyle en iyi duruma getiriliyor. Bu ve diğer yöntemler sayısız video ve mobil oyunlar bağımlılık yapsın diye kullanılıyor. Teknoloji bağımlılığı, insan bağımlılığının yeni sınırıdır. Doğru kullanıldığında, bu, toplumu daha yararlı davranışlara yönelmek için bir fırsat haline dönüşebilir. Ancak, yanlış ellerde zararlı olduğunu kanıtlayabilir.
Tristan Harris / Google Design Ethicist
YAPAY APTALLIK vs.YAPAY ERDEM
Zeka, ister insan ister makine olsun, öğrenmeyi gerektirir. Sistemler genelde doğru kalıpları algılamak ve girdilerine göre hareket etmek için "öğrenmek" üzere bir eğitim aşamasına sahipler. Bir sistem tamamen eğitildikten sonra, daha fazla örnekle beslendiği test aşamasına geçebilir ve nasıl bir performans gösterdiğini izleriz. Buna derin öğrenme deniliyor. Yani bir sistemin katmanlı olarak sinir ağlarından oluşan bir veritabanı oluşturması. Düzenli bilgiyle beslendiğinde kendi varsayımlarını üretebilme yeteneğine sahip. O yüzden şimdilik onlara akıllı algoritmalar diyoruz. Kendi başlarına öğrenme yetkinlikleri henüz yok, bu nedenle zeka olarak tanımlamadan önce bir kaç kez değerlendirmek gerekiyor.
Eğitim sürecinin bir sistemin gerçek dünyada üstesinden gelebileceği tüm olasılıkları kapsaması zor. Üstelik bu sistemler insan olmadan da kandırılabilir. Örneğin rastgele nokta desenleri, bir makinenin orada bulunmayan şeyleri "görmesini" sağlayabilir. Google Deep Dream bu anlamda gördüğü hayvanlarla yeni bir gösterge alanı bile açtı. Bizi yeni bir emek, güvenlik ve verimlilik dünyasına getirmek için YZ'a güveniyorsak, makinenin planlandığı gibi çalıştığından ve insanların kendi amaçları için onu kullanmalarını engellediğinden emin olmamız gerekir.
IRKÇI ROBOTLAR vs.HUMANIST ROBOTLAR
Yapay zeka insanlığın ötesinde bir hız ve işleme kapasitesine sahip olsa da, her zaman adil ve tarafsız olarak düşünülemez. Google'ın ana şirketi Alphabet, kişileri, nesneleri ve sahneleri tanımlamak için kullanılan Google Fotoğraflar servisinde görüldüğü gibi yapay zeka söz konusu olduğunda liderlerden biri. Ancak bir kamera ırk hassasiyetini kaçırdığında veya gelecekteki suçluları öngörmek için kullanılan bir yazılım siyah insanlara karşı önyargılı olduğunda çok yanlış sonuçları olabilir. Bu yüzden de belki yıllardır Google'ın 'Don't be evil', yani 'Şeytani olma' mottosunu korumasını umuyor herkes.
Yapay Zeka sistemlerinin önyargılı insanlar tarafından oluşturulduğunu unutmayın. Eğer doğru kullanılırsa, yapay zeka olumlu değişim için bir katalizör olabilir, ya da aksi.
KAOS vs.GÜVENLİK
Bir teknoloji ne kadar güçlü olursa, kötü niyetli nedenlerden ötürü o kadar yanlış kullanılabilir. Bu sadece askerlerin veya özerk silahların yerine kullanılacak robotlar değil, kötü niyetle kullanıldıklarında zarar verebilecek YZ sistemleri için de geçerlidir. Bu savaşlarda önceliğin siber güvenlik olması olası. Sonuçta, büyüklük sıralarıyla bizden daha hızlı ve daha yetenekli bir sistemle uğraşıyoruz.
KÖTÜ CİNLER vs.İYİ CİNLER
Ya yapay zeka bize karşı dönerse?
Bunu, YZ felaketlerinin Hollywood filmlerinde gösterildiği gibi değil, daha ziyade gelişmiş YZ sistemini dileklerini yerine getirebilecek "şişedeki cin" olarak hayal edebiliriz, dolayısıyla korkunç ve öngörülemeyen sonuçları da olabilir.
Bir makinenin oyunda kötü niyetli olma ihtimali yoktur, sadece amacının netleşmesi gerekir.
Mesela, dünyadaki kanseri ortadan kaldırmak isteyen bir YZ sistemini düşünün. Bir sürü bilgi işlemden sonra, aslında kanserin sonunu getirmek için gezegendeki herkesi öldürebilir. Bilgisayar hedefine çok verimli bir şekilde ulaşabilir, ancak bu insanların tasarladığı şekilde olmayabilir.