ERTELEME HASTALIĞI (PROCASTINATION)

 

procrastinate-now-and-panic-later-20 (1)Sürekli eylemleri ve görevleri erteleme halidir. Psikologlar, bu tür insan davranışlarını bir işe başlama, tamamlama ya da karar verme süreçlerinin getirdiği endişeyle başa çıkma yöntemi olarak tanımlarlar. Birey açısından sürümcemede kalma ya da erteleme hali strese, suçluluk duygusuna, üretimi kaybetme riskine, yaratım krizlerine ve sorumluluklarını yerine getirmediği için diğerleri tarafından onaylanmamaya sebebiyet verebilir. Böylece, bu duyguların tetiklenmesi gelecek procrastination’ların da yolunu yapar. (Hastasıyım insan endişelerinin)

Belirli bir orana kadar ertelemek, ya da bir işe başlamakta zorlanmak hepimizin yaşadığı bir durumdur muhakkak. Ama söylenene göre kronikleşmesi psikolojik disorder olarak karşımıza çıkabilir. Bunun bir de yapacak birşeyi olmadığı halde, yapacak birşeyi varmış stresini yaşama hali var. İşten çıkarılanlar ya da yoğun bir çalışma düzeninden yeni ayrılanların yaşadığı yine “soyut” bir insanlık halidir, sosyal bir hastalıktır. Tamamen toplumsal üretim bandı zinciri parçası olmamızdan kaynaklanır. Endişe etmeyiniz, zamanla başedilebilir.

Bir de Taskmania Disorder’lar vardır. Durdukları yerde sessize düşerler, sorulan soruları yanıtsız bırakırlar, zihinleri hep bulanıktır ve bir sonraki günün görevlerini listelemekle meşgullerdir. Onlara birer insan bitkisi muamelesi yaparak da mutlu edebilirsiniz. Ram’leri task dizmek sebebiyle sürekli düşüktür, söylediklerinizi çoğu zaman anlamazlar. Sürekli endişelidirler. Yarın olacakları, dün olanları, dün olanların yarına olası etkilerini düşünürler. Sistematiklerdir, kendi güvenli alanlarından asla çıkmazlar.