Gökbilimciler, evrenin temel yapı taşlarından karanlık madde olarak bilinen esrarengiz yapıdan yoksun bir galaksi buldular. Keşif, galaksilerin nasıl oluştuğu ve karanlık maddenin doğası hakkında köklü fikirlere meydan okuyor.
65 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan, NGC 1052-DF2 gökadası ya da kısaca DF2 , onu bulan bilim adamlarına göre “tam bir gizem”. Karanlık madde henüz bilim adamları tarafından doğrudan gözlemlenmemişken, gökadaların doğumunda genellikle hayati bir bileşen olarak kabul ediliyor.
“Tüm galaksilerin yıldızlarla, gazla ve karanlık maddeyle karışmış olduklarını düşündük; karanlık madde hep egemendir.” diyor Toronto Üniversitesi’nden astronom Profesör Roberto Abraham.
“Şimdi ise bazı galaksiler çok sayıda yıldız, gaz ve neredeyse hiç karanlık madde olmadan da var gibi görünüyor. Oldukça tuhaf. ”
DF2, büyük boyut ve zayıf görünümüyle tanınan, son derece düşük yoğunluklu bir çeşitlilik olan “ultra diffüz” veya “hayalet” gökada olarak biliniyor. Ancak, bu keşfe katkıda bulunan Yale Üniversitesi’nden Shany Danieli’ye göre, “bu sıra dışı galaksiler sınıfında bile bir tuhaflık.”